• May 21, 2021

Allt om pioner

Pioner blommar bara en kort stund och underhållet är inte riktigt lätt, men de är såklart vackra med de där enorma färgglada blommorna. Att köpa pioner till vasen är också en lyx eftersom de är så vackra att se på och dessutom doftar underbart. Det finns 6 grupper av pioner, som alla tillhör släktet Paonia. Men det finns nu olika typer och färger tillgängliga Trädpioner är cirka 2 meter höga, bondpionen är den vanligaste arten i holländska trädgårdar, följt av den vita pionen. Pionen är uppkallad efter den grekiska guden för helande Paieon. Meningen med blomman är att dela kärlek.

Pionplantering, placering och skötsel
Pionen är en perenn som kan hålla upp till 20 år om man tar väl hand om den.

Du kan plantera, så eller ta sticklingar på våren och pionen är en soldyrkare som vill njuta av 6 timmars sol varje dag. Pioner som inte får tillräckligt med sol öppnar sig inte heller.

Denna växt är mycket känslig för att plantera för djupt. Täck pionens röda ‘näsa’ med upp till 2 centimeter jord när du planterar annars kommer de inte ut.

Om de får blöta fötter öppnar de sig inte under blomningen. Om jorden i trädgården är väldigt blöt bör du lägga till lite sand. Att transplantera till en högre del av trädgården är också möjligt, men det finns en chans att de inte blommar på ett år.

Pionen klarar sig bra i tung lerjord, om din trädgård är sandig, ge mycket kompost för att främja tillväxt och blomning. Pionen är egentligen en buske och behöver mycket plats, tänk på detta när du planterar.

Allt om pioner
Pion i kruka
Om du inte har plats i trädgården men vill njuta av denna sprudlande blommare kan den även placeras i kruka. Välj sedan en stor och djup kruka och fyll den med bra krukjord och lite dammjord. Efter blomningen måste plantan återfå sin styrka med en näve organisk gödsel och upprepa detta igen på våren. Växten gillar att vara ute i solen. Pionen vill inte ha blöta fötter i krukan, men vill ha väl fuktad jord.

Beskärning av pion
Det är egentligen inte nödvändigt att beskära pioner eftersom de håller formen ganska bra. Om du ska beskära, gör det på hösten. Detta kan göras i begränsad omfattning genom att ta bort fula och missfärgade grenar och trimma plantan. Om för mycket pion är för stor eller om grenarna är för höga kan du börja mer rigoröst i oktober. Ta sedan bort de äldsta och tjockaste grenarna och lämna de friska unga skotten. Det bör alltid finnas minst två starka grenar så att tillväxten kan koncentreras i dem. Lämna inte grenar eller löv i trädgården efter beskärning. Detta eftersom det lätt bildas svampar på denna, vilket även kan påverka den friska växten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *