• January 21, 2021

Blomkrukor, en värld att välja mellan

Där plantorna förr såldes i de välkända orange krukorna ligger de numera oftast i svarta plastbehållare. I båda fallen behöver du blomkrukor för att sätta dem någonstans trevligt i huset eller trädgården. Samlingen av blomkrukor är nu mycket omfattande. Krukor från till exempel Elho finns i alla material och färger. Även denna sektor går tydligt med tiden. Elhos upplysta krukor är ett tydligt exempel på detta. De ger en väldigt speciell effekt i trädgården eller på balkongen och är energisnåla.

Traditionella blomkrukor
Det är vad vi kan kalla samlingen av lera eller keramik. Valet av detta material i det förflutna var verkligen inte av misstag. Dessa blomkrukor är UV-beständiga, vattentäta och tål frost. Du kan enkelt rengöra en sådan kruka med vatten och en mild tvål. Om det har bildats ett lager lime kan du ta bort det genom att lägga grytan i vinägervatten en stund. Du kan också måla en blomkruka av lera eller lergods själv och få den att passa helt in i din (nya) inredning. Dessa krukor har ett lantligt utseende, men passar faktiskt till allt och är bekanta.

Plastkrukor
Plast har helt klart ett annat utseende än lera eller keramik, men urvalet är enormt. Elhos samling av blomkrukor i plast är enorm. Plast är lätt och starkt. Materialet andas inte och jorden förblir därför fuktig längre. Rengöringen är enkel och blomkrukorna kommer fortfarande att se ut som nya även efter år. En sådan kruka måste ställas på ett fast underlag, annars finns det risk att ramla omkull eller blåsas bort. Använder du stora plastkrukor ute är det klokt att göra krukan tyngre genom att till exempel lägga några stenar i botten. Plastkrukor är förvisso en tillgång i en modern inredning, men kan även användas på annat håll.

Betongblomkrukor / blomlådor
Betong har blivit ett modematerial, men det lämpar sig också traditionellt för att göra blomkrukor. Betong är korrosions- och väderbeständigt och den kan användas för att göra olika former såsom blomlådor efter dina specifika önskemål. Du rengör dem på samma sätt som lerkrukor. Med blomkrukor i betong måste du vara försiktig på vintern. Ansamlingar av vatten kan orsaka sprickor i frost. Ett tunnare betonglager är särskilt känsligt på vintern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *